Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Най-добрите батути

Децата са влюбени в батутите и изглежда, че никога няма да им омръзне да скачат върху тях. Усмивките и радостните им възгласи разтапят сърцето на всеки възрастен. Батутите обаче не са забранена територия за големите. Тъкмо обратното! Искаш ли да се почувстваш отново дете и да върнеш времето назад? Или просто да се разтовариш от всекидневния стрес по забавен и здравословен начин? Прочети статията докрай, за да разбереш всичко за батутите. Подготвили сме и полезни съвети, за да решиш кой е най-добрият модел за теб. 

Снимка
Име
Оценка
Проверка на цената
2 от 10
Zipro Jump Pro 5902659840752
4.9
3 от 10
Zipro Jump Pro 5902659840684
4.8
5 от 10
Kondition Батут
4.6
6 от 10
Mappy батут
4.5
7 от 10
Buba 10FT
4.5
8 от 10
Buba 6FT
4.4
9 от 10
i-JMB батут
4.3
10 от 10
Action One батут
4.2

Батутът ще ти донесе позитивни емоции и приятно натоварване на открито. Изследвания показват, че активното скачане на батут се отразява положително на общото физическо състояние, мускулатурата, кръвообращението и концентрацията на човека. Някои учени твърдят, че скачането на батут, благодарение на гравитационната сила върху тялото, подобрява функцията на очните мускули и нерви, както и на вестибуларния апарат. 

Не вярваш, че с батут може да направиш пълноценна тренировка? Само ще напомним, че в миналото астронавтите на НАСА са се подготвяли именно на батути, преди да излетят в Космоса. А в книгата на рекордите “Гинес” до днес е записано, че най-голямата височина, достигната с батут, е цели 6 метра. Именно височината, заедно със сложността на подскоците, гледаха под лупа съдиите на Олимпийските игри в Сидни (2000), когато скачането на батут беше част от гимнастическата програма, макар и експериментална. Е, сега промени ли мнението си? 

Да, полезно е за здравето, забавно е, отпускащо е. Какво обаче трябва да направиш, за да се сдобиеш с батут? На пръв поглед това не са кой знае колко сложни конструкции. Но всеки един техен компонент е внимателно изпитан и тестван от гледна точна на сигурността. Колкото до монтажа – не се притеснявай, ще се справиш. Преди да отскочиш до небето или да направиш страхотен подарък на детето, първо трябва да проучиш различните видове батути и да решиш колко хора ще ги използват. 

Високо, високо, високо 

На пазара се предлагат най-различни модели и размери. Веднага се вижда, че те се различават по форма – има кръгли, правоъгълни и шестоъгълни модели. За начинаещи и малки деца се препоръчват кръглите батути, защото пружините им са разположени концентрично, така че да изтласкват скачащия към центъра. Правоъгълните и шестоъгълните батути са по-подходящи за напреднали в скачането и активно спортуващи възрастни, дори и за спортисти, които имат добър контрол върху тялото си. Разбира се, при винаги е редно да има предпазна мрежа, защото нелепи инциденти се случват и на най-добрите. 

Колкото до размерите, кръглите детски батути започват от диаметър от порядъка на 90 – 150 см. Големите модели могат до достигнат до 350 – 450 см. Тук е важно да отбележим, че големината на батутите е свързана с техния капацитет да издържат на натоварване. Детските батути спокойно се справят с 50-, дори 60-килограмови тинейджъри, докато моделите за възрастни могат да издържат човек с тегло от 100 – 120 кг. Информирай се за максималната тежест, която набелязаният батут може да понесе, и не го претоварвай в никакъв случай. За твое добро е! 

Броят и здравината на пружините също е ключов фактор при покупката на батут. Те определят до каква височина ще можеш да отскочиш. Определено има разлика, когато нагоре във въздуха те изтласкват 50 или 100 пружини. Стандартният материал за изработката им е поцинкована стомана, която е издръжлива и устойчива на различни атмосферни условия и корозия. Има модели, при които пружините са захванати за вътрешната част на рамката на батута. Това е направено за допълнително подсилване, но все пак има опасност да се нараниш, ако се приземиш върху тях в края на батута. Споменавайки рамката – тя ти дава сигурност, затова е по-добре да се ориентираш към модел с по-дебела и стабилна рамка. 

Подложката за скачане е елементът от батута, с който ще си в постоянно съприкосновение. Обикновено подложките се изработват от водоустойчив полипропилен или подобен материали. Подложките са обработени със защитно покритие срещу UV лъчи, за да не се износят и протъркат от пряката слънчева светлина.  

Как да избереш батут? 

Искаш батут за себе си? Имаш свободно място в двора и обичаш следобедите и почивните дни на слънце? Тогава не се колебай – толкова бързо ще свикнеш с батута, че ще се чудиш как не си го купил по-рано. Ако се затрудняваш от наличието на толкова модели на различни цени в търговската мрежа, предлагаме ти кратко резюме на основните характеристики, които е добре да съобразиш. 

Най-важното за батутите: 

  • Форма – кръглите батути са добра отправна точка на търсенето ти. 
  • Рамка – заложи на рамка с по-дебела тръба от гледна точка на сигурността, важно е също на каква височина е поставена тя от земята. По-високите рамки, съответно с по-високи крака, ти осигуряват повече височина във въздуха, но потенциално са и по-опасни. 
  • Обезопасяване – защитната мрежа е задължителна, особено ако се монтира без метални съединения и тръби, които евентуално могат да те наранят. 
  • Максимално натоварване – това зависи от размерите на модела – за деца или за няколко възрастни едновременно. Тук въпросът опира до свободното пространство в градината и финансовите ти възможности. 
  • Пружини – колкото повече пружини, толкова по-високи скокове. 
  • Аксесоари – стълбичка за качване, покривала, допълнителни приспособления за игра – те не са задължителни, но издават доколко производителят мисли за потребителите 

Пропуснахме да споделим, има и модели за вътрешна употреба. Мини батутите също са вариант, ако нямаш достатъчно място, но с тях удоволствието не е толкова силно. Затова не сме им обърнали чак такова внимание, но все пак основните фактори при покупката им са същите. 

Веднъж провери, много пъти скачай 

Какъвто и батут да избереш, винаги спазвай правилата за безопасност. Само така наистина ще се насладиш на всеки подскок. Ако взимаш батут за детето, никога не го оставай без надзор. Следи върху батута да не се качват повече от допустимия брой хора и проверявай редовно дали всичко е наред с краката, рамката и пружините на батута. Всяка една сглобка е важна, затова не претупвай инспекцията. При правилна поддръжка един качествен батут ще ти служи повече от 10 години. 

Разбира се, изключително важно е да монтираш батута на равно място, така че да стои стабилно, дори и при силен вятър. Около батута и пространството над него не трябва да има предмети, клони и кабели. Повечето производители съветват да не монтираш батута върху цимент, а върху мека трева. Качествените модели разполагат със сертификат за качество. Това е още един признак, че си попаднал на добър продукт, който да имаш предвид. 

Батутите са пристрастяващи! Разгледайте моделите и вземи решението, което ще ти донесе много положителни емоции и страхотни моменти. 

Back to top button