Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Най-добрите електрически велосипеди

Придвижването с велосипед носи много предимства. Няма по-здравословен, изгоден и приятен начин за транспорт. Балансът на две колела те държи в кондиция, но понякога може да бъде изтощителен, ако маршрутът ти преминава през изкачвания и стръмни терени. Затова на помощ идват електрическите велосипеди. На пазара се предлагат толкова много модели, че човек може да обърка към какво да се насочи. Нашата задача е да ти помогнем да избереш най-подходящия за теб. 

Снимка
Име
Оценка
Проверка на цената
1 от 10
Himo Z20
5.0
2 от 10
KETELES R5-black-2B1
4.9
3 от 10
KETELES K820
4.8
4 от 10
KETELES R5-black1
4.7
5 от 10
KETELES R3
4.7
6 от 10
MONACO BK22SI1082
4.6
7 от 10
Econic One Comfotr
4.5
9 от 10
Askoll EB 1,
4.3
10 от 10
TIGTAG ON-BIKE
4.2

Да, България не е Холандия или Дания, но добрата новина е, че бавно и славно се движим в тази посока. Повечето големи градове у нас вече разполагат с мрежа от велоалеи, които ги кръстосват по най-преките направления. Сигурното е, че с колелото ще забравиш досадното висене по светофарите. А още по-хубавото е, че имаш избор – да ползваш мощността на електромотора или да изключиш захранването, наслаждавайки се на конвенционалното каране.

Нещо ново, нещо старо, нещо стилно 

Окей, но какви са аргументите да дадеш 1000, 1200 лева или повече за по-модерен велосипед? Каква работа ще ти върши? И как да избереш между кокетен градски байк и мощен планински бегач? Отговорите на тези и още въпроси ще разгледаме в статията. Затова чети докрай и ще разбереш какво да очакваш от новото ти електрическо колело. Само ще издадем, че има голяма вероятност то да стане една от най-любимите ти “джаджи”, защото винаги ще е на твое разположение, а поддръжката му е повече от лесна. 

Предимството на електрическите двуколки е, че изминаваш по-голямо разстояние на по-висока скорост, при това с минимални усилия. На помощ имаш интелигентния асистент – режим (Pedelec), чиято функция е да ти помага. С две думи – колоездачът върти педалите, а електрическият мотор му дава допълнителна мощност, например при изкачване, спрямо предварително зададената настройка.  

Магията е в електричеството 

По какво електрическите велосипеди се различават от обикновените? Електрическата надстройка включва няколко компонента, като най-важните са моторът, батерията и управляващата електроника. Премиум моделите са аранжирани с иновативни дисплеи, които ти позволяват да променяш настройките в движение. Да, периферията е важен акцент, който издава колко ново и класно е колелото, докато ключовият фактор е самият мотор. Колкото по-голяма е неговата мощност, толкова по-висока скорост ще развиваш и толкова по-лесно ще преодоляваш съпротивлението на терена, вятъра и физическата ти форма. 

Силната батерия ти гарантира по-голям пробег, което е особено важно за покриване на дълги разстояния, например при шосейно или планинско колоездене. Добре е да си набележиш модел с по-голям капацитет на батерията, за да не те предаде, когато ти е най-нужно. Важно е да знаеш, че батериите рано или късно отслабват, така че имай едно наум.  

Красота, удобство или и двете 

Сега идва ред за лошата новина. Обикновено електрическите велосипеди са по-тежки, все пак са “екипирани” с електроника. Вече доста е помислено в тази посока. Сгъваемите градски велосипеди, например, са изключително практично решение. Лесно ще ги сместиш в асансьора, в гаража или на балкона, освен това ще спестиш и място. Ако искаш до намалиш тежестта, тогава обърни внимание на рамката. Стоманените рамки са доста тежки, но пък по-леките карбонови изработки са по-скъпи.

Формата на рамката е много важна за удобството и определя позата, която ще заемаш, докато караш. Плоските и тънки рамки на шосейните велосипеди са създадени за приведена стойка, така че аеродинамиката да се засили. Широките рамки на планинските байкове с амортисьори дава стабилност при големи натоварвания. Градските байкове ти позволяват да караш с почти изправен гръб, тъй като рамката им е малко по-ниска, оттам и центърът на тежестта й. Разбира се, тук въпросът опира не само до комфорт, но и до естетиката. Рамката е лицето на един байк – тя просто трябва да те грабне.  

Как да изберем електрическо колело? 

Подобни на стандартните велосипеди, електрическите им “събратя” също се делят на няколко основни категории – планински, шосейни, хибридни, градски, трекинг, сгъваеми и т.н. Всъщност, разделението е по-скоро условно, тъй като в града може да забележиш много хора със здрави маунтайн байкове. Затова е важно какви са отделните компоненти на велосипеда. 

Ето и най-важните характеристики: 

  • Електромотор – по-голямата мощност винаги е добре дошла, особено ако байкът или вие сте по-тежички. Популярният вариант от 250W развива скорост от 25км/ч. 
  • Батерия – литиево-йонна, акумулаторна… няма значение, важно е какъв пробег може да ти осигури и колко е времето за зареждането й. Тук има много варианти, затова внимателно помисли за най-адекватния на твоите нужди. 
  • Рамка – много популярни са т.нар. хибридни модели от алуминиева сплав, освен това са и красиви. 
  • Колела и гуми – широките гуми дават стабилност в пресечени терени и понасят по-голямо натоварване, а с по-тънките развиваш по-висока скорост. Това е свързано с маневреността. 
  • Режими и функционалности – тук са глезотиите и зависи колко средства си заделил – нива на асистенция, “пешеходен” режим при бутане, тъч-дисплеи и т.н. 

Инвестицията в електрически велосипед ще се върне, дори преди да си усетил. Вече си една идея по-близо до това сам да се убедиш. 

Колоезденето вече не е както преди 

В планината, по далечни пътища или в натоварения град, с електрическото колело няма да грохнеш от изтощение. А може би дори няма да се изпотиш. Определено няма да се прибираш вкъщи с усещане за тежест в краката. Няма и да се събуждаш с мускулна треска на следващия ден. Страхотно, нали?  

Само си представи – отиваш в планината, електрическият байк сам те катери нагоре, а накрая правиш онова уникално спускане, което ще ще накара адреналинът ти да закипи и ще те зареди за седмица напред. Или пък отиваш на работа, без да висиш по спирките и да стискаш палци тролеят да дойде по-скоро. Не плащаш за билет и такси, ако се наложи. И забравяш за проблема с паркирането – толкова по-лесно е.

Ето защо не е случайно, че повечето големи производители на градски или планински велосипеди все повече залагат на електрическите модели. Куриерските фирми и доставчиците на храна масово използват такива байкове. Това е практично и изгодно решение от гледна точка на разходите. Накрая, но не и по-важност, карането на колело е екологично, защото спестява тонове въглеродни емисии. И се съгласим, че промяната настъпва с малки крачки, то може би точно твоето решение да се сдобиеш с електрически велосипед ще допринесе, макар и мъничко, за чистота на въздуха в твоя град.  

Back to top button