Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Най-добрите парогенератори

Ютия или парогенератор? Този въпрос се върти в главите на доста домакини. Ако и ти си сред тях или пък тепърва искаш да научиш какво представляват уредите за гладене с парогенератор, тук си на правилното място. В статията ще разкажем всичко, което трябва да знаеш. Добрата стара ютия е верен спътник в ежедневието, но парогенераторите са същинска S-класа, която ще превърне досадните задължения в приятно занимание.  

Снимка
Име
Оценка
Проверка на цената
1 от 10
PerfectCare PSG8130/80
5.0
2 от 10
Philips GC9682/80
4.9
3 от 10
Tefal GV9581E0
4.8
4 от 10
Tefal GV9220E0
4.7
5 от 10
Tefal SV8055E0
4.7
6 от 10
Tefal SV8062E0
4.6
7 от 10
Philips GC7920/20
4.5
8 от 10
Heinner HIS-D3006V
4.4
9 от 10
Heinner HIS-D2403BL
4.3
10 от 10
Daewoo DSS250
4.2

Мощност, функционалности, различни приложения и безкомпромисно качество на гладенето – парогенераторите обещават да направят чудеса с чистото пране. Ако възприемаш гладенето като скучно и изнервящо, помисли пак! Защото с помощта на парогенератор бързо ще се убедиш, че няма да има гънка, която да ти се опре. Твоите дрехи, а и на цялото семейство, ще бъдат безупречни всеки път. Но хубавото не свършва дотук.  

За разлика от ютиите, които имат вграден воден резервоар и поради тази причина са тежки, парогенераторите са изключително леки. Да, няма да изпитваш чувство за тежест и дискомфорт в ръката от съботното домакинстване. Не се налага да чакаш, докато ютията достигне до желаната температура, сменяйки режимите й. Използването на уреда е като детска игра и останалите вкъщи спокойно могат да ти помагат, без никога да са припарвали до дъската за гладене. А споменахме ли, че парата убива всички вируси и бактерии? 

Силата на парата – колкото повече, толкова повече 

Феновете на класическите ютии ще кажат, че парогенераторите заемат повече място, визирайки най-вече отделният им резервоар. Само че неговата вместимост надвишава многократно тази на обикновените ютии. Ако стандартната ютия побира между 250 и 350 милилитра вода, при парогенераторите говорим за обем от порядъка на 1.5, 2 литра и нагоре. Тоест, нагревателят и изпарителят на парогенератора “произвеждат” много по-голямо количество пара, иначе казано – гладиш по-качествено за по-малко време.  

Материи като твърд деним, тежки завеси и драперии бързо ще омекнат от докосването на мощната парна струя с налягане от 5 – 6 бара. Парният удар започва от 200 гр и достига до внушителните 600 гр при някои модели. Горещият въздух прониква дълбоко в тъканта, изглаждайки всички неравности по нея. Не мисли, че деликатните материи като коприна, дантела и вълна са застрашени, тъкмо обратното. Все пак, парогенераторите са умни ютии, сами регулират температурата и те улесняват да боравиш с тях. Някои модели дори се рекламират с това, че можеш да оставиш уреда включен върху дрехите и те няма да пострадат. 

Съществен въпрос при избора на ютия, независимо дали е обикновена или с парогенератор, се отнася до гладещата повърхност. За предпочитане е да се спреш на незалепващо покритие, за да не рискуваш някоя деликатна дреха да бъде съсипана. Популярните опции тук са стоманените и керамичните плочи, които се отличават с висока издръжливост и осигуряват отлична маневреност при гладене. Има и варианти с алуминиеви повърхности, смеси от тефлон и други метали. Гладещите повърхности се различават и по броя на вентилационните отвори и разположението им. Колкото повече отвори, толкова повече пара. 

И така – вече знаеш, че парогенераторите са няколко пъти по-мощни от обикновените ютии. А сега вече искаш ли една такава вкъщи? 

За да не се чудиш никога повече дали изключи ютията 

Не се притеснявай, ако си тръгнала на работа с новото сако, което изглади набързо сутринта. Парогенераторът ще се изключи сам, за да не предизвика пожар. Повечето модели разполагат с интелигентна функция за автоматично изключване. Тя се активира след 5 до 8 минути в изправена позиция, а ако ютията е в хоризонтално положение – за 30 секунди. Както се казва, безопасността преди всичко. 

Дотук добре, но какви са недостатъците? Скъпа ли е поддръжката на такава мощна машина за гладене? Обикновено парогенераторите разполагат с вграден колектор за варовик, който предпазва уреда от износване и механични повреди. Единственото притеснение, което може да изникне, е свързано с наличното пространство вкъщи – как да разположиш уреда, за да ти бъде най-удобно, и къде да го съхраняваш. Ще ти трябва по-голям шкаф, определено. Ако гладиш редовно, вариантът е да си обособиш работна станция вкъщи. 

Черешката на тортата  – вертикално гладене

Функцията за вертикално гладене е още една червена точка в актива на парогенераторите. Тя ще те спаси в непредвидени ситуации и ще улесни перфектното изпъване на пердетата и завеси. Също така, може да освежиш текстилните щори, постелки и мебели. Постави която и да е дреха на закачалка – не е нужно да опираш гладещата повърхност върху материята и да натискаш.  

Както вече казахме, парата върши цялата работа, прониквайки дълбоко във влакната на  текстила, вместо да глади само повърхността. Съпругът и децата ти бързо ще свикнат да се оправят сами и никой няма да закъснява, защото е решил да си сложи по-представителна риза, панталон или сако, преди да излезе. Още по-хубавото е, че така ликвидираш лошите миризми и бактериите. Чисти, гладки и свежи дрехи. Кой не би искал да ги облече? 

Как да изберем парогенератор за дома? 

Парогенераторите са по-скъпи от стандартните ютии, но разполагат с много повече предимства. Ето основните фактори при избора на парогенератор: 

  • Мощност и налягане – моделите с налягане от 5, 6, 7 или 8 бара се предлагат в търговската мрежа и всеки един от тях ще ти свърши чудесна работа. Колкото до мощността, съветваме те да заложиш минимум на 2400 W. 
  • Парен удар – сила на парната струя от 200 – 250 гр е подходящ за гладещите един или няколко пъти в седмицата. Това е достатъчно да се справите с деликатни и нестандартни платове, например велур. По-високите стойности на парния удар говорят за мощна ютия, подходяща за по-честа или всекидневна употреба. 
  • Гладеща повърхност – избери незалепващо и устойчиво покритие, вече казахме, че стоманата е много популярна. Добре е, ако по повърхността на плочата има улеи за копчета и повече вентилационни отвори. 
  • Вертикално гладене – любимата функция, която променя правилата на играта. 
  • Време за загряване – при повечето модели са нужни около 2 минути, но има и много скоростни уреди, които се привеждат в готовност за работа за около 30 секунди. 
  • Екстри – тук визираме страхотни функции, като например безшумната технология Silent Steam, автоматичното почистване за премахване на котлен камък, както и наличието на интелигентни сензори, които улавят движението и натиска на ръката ти и синхронизират подаването на пара.  

Изборът на парогенератор зависи и от личните ти предпочитания – цвят, размери, дизайн, марка, гаранционен срок и така нататък. Все пак, опиташ ли веднъж, много вероятно е да не искаш да се върнеш при старата ютия. Гладенето може да е забавно и отпускащо, а не изморително и безкрайно отегчително. Разгледай предложенията ни за парогенератори и се убеди от първа ръка.  

Back to top button