Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Най-добрите 55-инчови телевизори

Модерните телевизори имат една-единствена цел – да те впримчат пред плоските си екрани и да ти разкрият нови светове. С пленяващо реалистична картина и цветове, които буквално оживяват, високото качество на телевизорите се вижда най-добре, когато екранът е голям. Но колко точно голям да е телевизорът? Кои са най-важните му параметри? За да те улесним в избора, изясняваме отговорите на всички тези въпроси. Да започваме! 

Снимка
Име
Оценка
Проверка на цената
1 от 10
LG OLED55CX3LA
5.0
2 от 10
LG OLED55A13LA
4.9
3 от 10
LG OLED55BX3LB
4.8
4 от 10
Panasonic TX-55HX900E
4.7
5 от 10
Samsung The Frame 55LS03A
4.7
6 от 10
Samsung 55Q80A
4.6
7 от 10
LG 55NANO863PA
4.5
8 от 10
LG 55UN73003LA
4.4
10 от 10
Samsung 55AU7172
4.2

 

Първата стъпка е да избереш телевизор с подходящ размер. Тук има златно правило. Екранът трябва да заема толкова място, че да обхваща до 40 градуса от зрителното поле. 55-инчовите телевизори попадат в златната среда, защото ще ти трябва разстояние от около 2 метра, за да им се наслаждаваш пълноценно с любимите хора. Това ги прави подходящи за повечето дневни и холни пространства, където телевизорът неизменно е сборният пункт за цялото семейство.

Екран с диагонал от 139 сантиметра е достатъчен, за да видиш най-дребните детайли, без да бъдеш изцяло погълнат. Разбира се, че можеш да вземеш огромен телевизор, но в малкото помещение уредът ще стои неестествено и ще напряга очите ти, което пък може да причини главоболие. Ето защо 55-инчовите телевизори са подходящ вариант, ако имаш нужда от нов телевизор или търсиш по-качествено изживяване. Последните поколения са създадени с технологии, които правят картината максимално истинска. Време е да се убедиш в това! 

В началото бе екранът  

Извитите екрани изглеждат стилно и модерно. Когато си застанал точно срещу тях, извитите екрани ти предоставят първокласен ъгъл за гледане. Освен това, поради специфичния си дизайн, те не се влияят толкова от страничната светлина от лампите или от слънчевата светлина от прозорците. Недостатъкът им е, че затрудняват хората, седнали встрани. Ако често гледаш мачове с приятели или организираш семеен филмов маратон през уикенда, плоският екран ще ти върши по-добра работа. А и ще стои по-добре на стената, ако решиш да го монтираш там. 

Най-важният фактор за покупка е качеството на картината. Колкото повече пиксели, толкова по-добре. По отношение на резолюцията, стандартните опции са HD Ready, HD и FHD, особено за по-малки екрани. Те предават ясен и чист образ, но не са черешката на тортата. Неслучайно повечето телевизионни канали вече излъчват в HD. Но ти търсиш най-доброто, нали?  

За още по-жива, наситена и пъстроцветна картина избери резолюция 3840 x 2160 – това е широкоформатен екран в съотношение 16:9. Да, предлагаме ти да пробваш 4К разделителна способност – тя е безспорният хит на пазара в момента. Инвестицията си струва, защото повечето киносалони излъчват именно в 4К. На пазара се предлагат и иновативните телевизори. Техните 8000 пиксели са толкова малки и плътно разположени, че буквално се сливат и е невъзможно да се забележат с просто око. В резултат се наслаждаваш на картина от съвсем различно измерение. Разбира се, тук цената е от значение.  

Влез във филма 

Така стигаме до следващата стъпка. Повечето телевизори са базирани на технологията LED, която има и вариации – т.нар. OLED и QLED. LED технологията работи с матрица, която регулира количеството светлина, подавано към диодите. Така се постига прецизност и яснота на картината, контраст и висока яркост. Проблемът, ако може да се нарече така, на LED телевизорите е във възпроизвеждането на нюансите на черното при тъмни и мрачни сцени. Потребителят остава с усещането, че нещо в цветовете се е загубило.  

Затова на помощ идват OLED и QLED технологиите – първата използва по-модерна диодна структура, докато при втората самите пиксели имат свойството да приглушават светлината, така че да се получи страхотно черно, което се доближава до първоначалната кинематографска гама и контраст на филма. OLED и QLED телевизорите са по-скъпи, но пък потапят зрителите в действието. Ето защо те често са предпочитани от запалените фенове на киното и сериалите. Дори и обикновен LED телевизор ще ти върши чудесна работа, така че не се притеснявай. 

Екстри, екстри и пак екстри

Производителите се състезават да разработват все по-иновативни и умни телевизори с впечатляващ дизайн. Някои модели са оборудвани със светодиоди на гърба, така че да се слеят с цвета на стената и да имитират усещането за домашно кино. Те разполагат със страхотни режими – кино, спорт, гейминг и други. Сред най-полезните функционалности изпъква HDR – High Dynamic Range. Името й идва от фотографията, а на практика тази настройка на картината се отнася по-фините нюанси на черното и бялото.  

Възпроизвеждането на звука също е важен фактор, като по-големите телевизори обикновено разполагат с по-мощни говорители. Повечето модели се предлагат в вградена операционна система на Android с предварително инсталирани приложения, като например YouTube и Netflix. Опциите за персонализиране на началния екран са огромни. Просто добави любимите си приложения за бърз достъп до тях по всяко време.  

Как да избереш 55-инчов телевизор? 

На пръв поглед множеството телевизори в търговската мрежа изглеждат почти еднакво. Но всъщност разликите между тях са съществени. Всичко зависи от бюджета и предпочитанията ти, но все пак има няколко основни характеристики, които да вземеш предвид. 

Обърни внимание на: 

  • Разделителна способност – препоръчваме ти 4K. 
  • Свързаност – Wi-Fi, Bluetooth, портове за USB и HDMI жакове ще ти трябват, ако искаш да гледаш сериали от любимите ти онлайн платформи, да играеш на конзолата и да преглеждаш любителските си видеа от последната ваканция, например. 
  • Звук – мощност на говорителите от 20 W е добро начало. Щом телевизорът поддържа аудио форматите Dolby, всичко е наред – просто се отпусни на дивана и пусни филма.  
  • 3D – това е любимата на всички функция, но тя идва на по-висока цена. 
  • Smart TV и приложения – кой каза, че телевизорът е само за гледане. Чрез него се свързваш директно с предпочитаните си новинарски сайтове, следиш прогнозата за времето или резултатите на живо от футболните срещи. А с интерактивната телевизия гледаш любимите предавания, когато поискаш. 
  • Гласов асистент – забрави за дистанционното, то е отживелица. Гласовите команди (основно се използва продуктът на Google) са бъдещето на нашите отношения с умните устройства. 
  • Екстри – обикновено трябва да отделиш няколко часа, за да се запознаеш с инструкциите за употреба и купищата настройки, режими, функционалности, описани в тях.  

Покупката на нов телевизор минава и през други критерии, например цвят, предпочитан производител, дизайн на основния корпус и други. Всеки детайл има значение, защото тук говорим за дългосрочна инвестиция. Все пак, никой не си купува телевизор през месец. Затова прецени добре от какво имаш нужда и колко пари можеш да похарчиш. Помни, че не купуваш просто телевизор, а средство, с което да оползотвориш свободното си време, да си починеш и да бъдеш заедно с най-близките ти. 

Back to top button