Toptest.bg отделя много часове в проучвания, за да Ви помогне да намерите най-добрите продукти за закупуване. Всеки продукт тук е избран от нашия екип с независимо проучване. Ако закупите нещо чрез линковете на нашето съдържание, можем да спечелим малка комисионна, която да подпомогне нашата работа.

Най-добрите зъбни душове

Стоматолозите са единодушни, че миенето на зъбите и устната кухина е най-добрата защита срещу кариеси. От тях често ще чуеш и, че стандартното почистване не е достатъчно. Причината – често хората претупват процедурата, оставайки парченца храна между зъбите, търкайки само горната страна на зъбите или използвайки неподходящи продукти. Затова в аптеките се предлагат куп помощници за орална хигиена – конци за зъби, вода за уста, полираща паста и т.н. Сега обаче ще те запознаем с тежката артилерия – зъбните душове. 

Снимка
Име
Оценка
Проверка на цената
1 от 10
Waterpik Sonic-Fusion SF-02
5.0
2 от 10
Waterpik Professional WP-562
4.9
5 от 10
Panasonic EW1511W503
4.7
6 от 10
Dr. Mayer WT5000
4.6
7 от 10
Panasonic EW1411H845
4.5
8 от 10
Panasonic EW1611W503
4.4
9 от 10
Dr. Mayer WT3100
4.2
10 от 10
Panasonic EW-DJ40-W503
4.1

Как тези уреди осигуряват орална хигиена? Защо са толкова популярни? Каква работа вършат и за кого? Отговорите на всички тези въпроси чети в следващите редове. Ако искаш да намалиш посещенията при стоматолога и да чувстваш повече свежест в устата си за по-дълго, зъбният душ е отлична покупка на добра цена. Инвестицията ще ти се отплати многократно, а ужасът и болката от сядането на зъболекарския стол ще останат в миналото.  

Първо нека изясним главното. Какво представлява зъбният душ? Това е устройство със специален накрайник, разпръскващ водна струя под налягане. Уредът е многократно по-ефективен от обикновената четка и се справя доста по-добре от конеца за зъби. Водната струя почиства труднодостъпните кухини между зъбите, венците и зъбните джобове. Остатъците от храна и плака изчезват, а това значително намалява риска от развитие на кариеси, заболявания на венците, зъбен камък, инфекции и други усложнения. Как да не искаш всички това? 

За да се усмихваш по-уверено

На външен вид зъбният душ прилича на професионален уред, който очакваш да видиш в кабинета на стоматолога. А защо не и в собствената ти баня? Устройството е подходящо за хора с чувствителни зъби и венци, с бързо натрупване на плака и отлагания или пък с брекети, шини, импланти, дори протези. Всъщност, зъбният душ е полезен за всеки, който държи на здравите зъби и красивата усмивка, включително за подрастващи и деца. 

Принципът на работа е прост. Зъбните душове използват налягането на водата, която се налива в техните резервоари. При някои модели водната струя достига до 5 мм в зъбния джоб, като премахва не само остатъците от храна и плаката, но и бактериите. Получава се и допълнителен ефект – воден масаж на венците, който е доста полезен, защото подобрява кръвообращението в тях. В резултат кървенето на венците и появата на зъбен камък намаляват, а дъхът ти е по-свеж. 

Взе ли си душ тази сутрин? 

Зъбният душ ще промени представите ти за устна хигиена и ще ти донесе неподозирана свежест. Как да избереш модел? Обемът на резервоара различава двата основни вида зъбни душове – стационарни и мобилни. И при двата вида процедурата отнема от 30 секунди до 1 – 2 минути.  

Каква е разликата? Стационарните побират около 600 мл. вода, което е предостатъчно за обстойно почистване на зъбите няколко дни поред. Преносимите са с по-малък обем – от порядъка на 100 – 150 мл. Те ще ти стигнат, ако ползваш уреда еднократно на командировка, например. Преносимите устройства обикновено работят с батерии, докато стационарните се захранват от електрическата мрежа чрез кабел.  

Разбира се, “големите” зъбни душове са по-мощни и ефективни от портативните, а обикновено имат и повече приставки и функции, но пък заемат повече място в банята. Просто трябва да прецениш кой вариант е по-удачен за теб. В зависимост от цената, устройствата се предлагат с различен вид и брой накрайници, четки и функции. Така можеш да персонализираш грижата на зъбите си. 

Колкото до функциите, тук изпъква режимът на пулсация. Устройствата с пулсация на водната струя са по-ефективни от базовите устройства, тъй като водата достига до по-голяма дълбочина в пародонталните джобове и пространствата между зъбите. Водната струя може да се върти или да е монолитно насочена през дюзата. Друга интересна функция е вкарването на микроскопични балончета въздух по време на миенето, което да подпомогне и защити венците. 

Свикваш бързо, а резултатите идват до седмици  

Отначало започни с най-слабата степен на уреда, за да избегнеш дразнене. С времето ще свикнеш и ще изградиш навик да боравиш в устройството по най-добрия начин. Тук визираме основно специфичното накланяне на главата, така че водата при миенето да се изтича в мивката, и оптималното позициониране на накрайника под 90-грасудов ъгъл спрямо зъбите и венците. 

Повечето производители са разработили свързани продукти, като например четки за зъби, вода за уста, накрайници за четкане на език и други приспособления, които се съчетават перфектно със зъбния душ. Не си длъжен да купуваш нищо, но все пак накрайниците на уреда рано или късно ще трябва да се сменят, тъй като варовикът във водата води до захабяването им. Обърни внимание на препоръчителния срок за смяна – той варира от 3 до 6 месеца. Междувременно, със сигурност ще се радваш на по-безболезнени посещения при зъболекаря.  

Важно е да използваш хладка вода със стайна температура. Прекалено топла или изтръпващо студена вода няма да ти хареса. Не добавяй никакви етерични масла, освен няколко капки от водата за уста, която ползваш. Резултатите няма да закъснеят, но имай предвид, че зъбният душ сам по себе си не е панацея. Не забравяй след душа да продължиш почистването с познатата ти процедура – миене с четка и паста за зъби.  

Как да избереш зъбен душ? 

В търговската мрежа зъбният душ се нарича още орален или устен иригатор, но всъщност става дума за едно и също устройство. Какво вече казахме, цената на уреда зависи от това дали е преносим.  

Ето какво да те ориентира: 

  • Стационарен или портативен модел – зависи от нуждите и начина ти на живот.  
  • Накрайници – по-големият брой на накрайниците в комплекта е добре дошъл, но обърни внимание на срока им за експлоатация. Много полезна е приставката за почистване на езика, тъй като по неговата повърхност се трупат бактерии и източници на лош дъх. 
  • Налягане на водната струя – на пазара се предлагат модели с 2, 3 или повече режима на работа, до 10 степени на силата на водната струя и 1000 – 1400 пулсации в минута. 
  • Захранване – обикновено вариантите са батерии или електрически кабел, но има и модели, които се свързват директно към чешмата и ползват налягането по тръбите, вместо да ползват собствен мотор и захранване. 

Разбирате, различните модели имат екстри, като например регулатор на температурата, таймер с автоматично изключване, светодиоди, ергономичен дизайн на дръжката и други. Каквото и да избереш, ти ще получиш незаменим помощник за денталното ти здраве. Имайки предвид като цяло незадоволителната орална хигиена на населението, включително сред малките деца, зъбният душ може да е решение за цялото семейство.  

Зъбният душ не може да измести четката и пастата за зъби, но определено е най-добрият им приятел. Комбинирани и всекидневни, грижите за зъбите ще ти се отплатят със сияйна усмивка, повече самочувствие и по-добро здраве.  

Back to top button